Acest desert cu mere aromate dulci romanesti si cu scortisoara merge perfect alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau imbelsugata cu putina frisca.
INGREDIENTE
Aluat
MOD DE PREPARARE
Aluat
- 330 gr faina
- 185 gr unt nesarat rece taiat cubulete (80% grasime)
- 75 gr zahar pudra
- 1 oua
- 2-3 linguri apa rece
- un praf de sare
- 1 kg de mere romanesti
- sucul de la o lamaie
- 45 gr unt nesarat
- 50 gr zahar pudra
- 60 gr zahar brun
- 1 lingurita de scortisoara
- 1/4 lingurita de nucsoara
- 1 lingura amidon de porumb
- galbenus de ou
- 1 lingura cu lapte
- 1 lingura de zahar brun
- Intai pregatim aluatul, se amesteca faina cu zaharul si sarea, se adauga untul cubulete si se framanta pana devine un aluat faramicios. Se adauga oul si apa rece si se framanta pana devine un aluat elastic. Aluatul se imaparte in doua, una mai mare decat cealalta (bucata mai mare are 2/3 si cea mica 1/3), se inveleste fiecare bucata in folie de plastic si se dau la frigider pentru minim 30 de minute.
- Intre timp, pregatim umplutura de placinta. Merele se spala, se curata de piele si se taie cubulete mai mari. Se stropesc cu sucul de la lamaie pentru a opri oxidarea.
- Se pune untul si zaharul intr-o oala sau tigaie mai mare si se topesc pe foc mediu. Se adauga si merele, scortisoara si nucsoara si se amesteca. Se gateste umplutura zece minute sau pana cand merele se inmoaie. La final se adauga si amidonul si se lasa sa se raceasca.
- Se intinde bucata de aluat mai mare pe masa tapetata cu putina faina si se formeaza un cerc cu diametrul mai mare decat forma de tarta folosita (eu am folosit o forma de 25 cm). Se transfera aluatul in forma dorita, aveti grija ca aluatul sa acopere bine marginile formei, si se pune peste umplutura de mere.
- Se intinde si bucata mai mica de aluat intr-un cerc cu diametrul la fel ca cel a tavei si se aseaza deasupra umpluturii. Se "lipesc" marginile de la aluatul de sus cu cel de jos. Tip: puteti taie din aluat in exces, iar daca doriti ca marginile placintei sa arate dantelat puteti folosi spatele de la furculita sa "lipiti" cele doua aluaturi.
- Se da placinta cu mere la rece pentru jumatate de ora. Inainte sa bagati placinta la cuptor se unge cu galbenusul de ou batut cu laptele si se presara zahar brun. Cu o furculita, se fac cateva gauri in mijloc.
- Se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, timp de 40-50 de minute pana devine aurie. Se scoate din cuptor si se lasa la racit 2-3 ore inainte de a fi servita.
POFTA BUNA!
No comments:
Post a Comment